FIFA i kërkon EA 1 miliard dollarë për liçencën e emrit

Electronic Arts dhe FIFA janë në një mosmarrëveshje për koston, sipas një raporti të New York Times që thotë se bisedimet për rinovimin e kontratës kanë ngecur.

Me kontratën aktuale 10-vjeçare të EA-së me FIFA-n që do të përfundojë pas Kupës së Botës 2022, duket se negociatat e bllokuara mbi aftësinë e EA-së për të përdorur markën FIFA dhe Kupën Botërore FIFA përfundojnë kryesisht në para.

FIFA dëshiron më shumë se dyfishin e asaj që paguan EA aktualisht. Dyfish do të thotë që EA do të duhet t’i paguajë organizatës 1 miliard dollarë për çdo cikël të Kupës së Botës që zhvillohet çdo katër vjet. Aktualisht, organizata fiton 150 milionë dollarë nga EA për licencën e FIFA -s.

Përveç parave, raporti gjithashtu statistikon një pikë tjetër që ka të bëjë me atë që të drejtat ekskluzive të lojtarëve duhet të përfshijnë. FIFA dëshiron të kufizojë ekskluzivitetin e EA në mënyrë që të mund të kërkojë burime të reja të ardhurash për të drejtat e mbajtura. Por EA dëshiron të zgjerohet duke përfshirë pikat kryesore të lojës, turnetë e lojërave në arena dhe produktet dixhitale të tilla si NFT, sipas The New York Times.

Nëse të dy kompanitë nuk arrijnë një marrëveshje, ekskluziviteti nuk do të ketë më markën e FIFA-s ose ndonjë gjë të lidhur me FIFA-n. Dështimi për të nënshkruar një kontratë të re nuk do të prekte licencat e tjera, të tilla si emrat dhe ngjashmëritë e lojtarëve, sepse EA dhe FIFRO kohët e fundit nënshkruan një marrëveshje të re.

Seria FIFA ka shitur mbi 325 milionë kopje që nga viti 2021 dhe ka fituar mbi 20 miliardë dollarë që nga viti 1993. Përsëritja më e fundit, FIFA 22, u lëshua në 1 tetor dhe javën e kaluar, kishte 9.1 milion lojtarë me mbi 7.6 milion skuadra Ultimate Team që u krijuan dhe mbi 460 milion ndeshje u luajtën.